Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2013

... με τους Δρόμους του Παραδείσου του Γκορζ.

Φτάνουμε στο σημείο ακριβώς που ανάγγειλαν οι πρώτοι οραματιστές της μετα-καπιταλιστικής εποχής όταν, πέρα από τη βιομηχανική τάξη που μόλις γεννιόταν, διέβλεπαν μια διαφορετική κοινωνία: μια κοινωνία όπου ο «ελεύθερος χρόνος» θα αναδυθεί σαν μέτρο του «πραγματικού πλούτου». Ο «ελεύθερος χρόνος» όχι ως κατανάλωση τηλεόρασης και φαστ-φουντ, αλλά ως δημιουργικότητα, πέρα από την «κοινωνικά αναγκαία εργασία». Ο Γκορζ απορρίπτει την φενάκη της απόλυτης «αυτονομίας» και, πιστός στη σαρτρική αντίληψη της αλλοτρίωσης, θεωρεί ως μέτρο της απελευθέρωσης της κοινωνίας  την επέκταση της αυτονομίας, έναντι της ετερονομίας. Η απόλυτη αυτονομία είναι είτε η ανακήρυξη του ανθρώπου σε θεό, είτε η σαδιστική εκτροπή του φιλελεύθερου ατομικισμού και της εκμετάλλευσης του άλλου.
Η υπέρβαση της λογικής της «ανάπτυξης», και η μικρο-ηλεκτρονική επανάσταση συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Στον προβληματισμό του Γκορζ αποφασιστικό ρόλο παίζει η υπέρβαση του ατομικιστικού μοντέλου του νέο-φιλελευθερισμού και του παραγωγικίστικου της Αριστεράς και η επανανακάλυψη της συλλογικότητας. Στο βιβλίο του διερευνά μορφές ανασυγκρότησης της κοινωνικότητας και του κοινοτισμού, στις αποδιαρθρωμένες μητροπόλεις του σύγχρονου καπιταλισμού.
Ο Αντρέ Γκορζ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1924 και αυτοκτόνησε μαζί με τη σύντροφο της ζωής του τον Σεπτέμβριο του 2007, εξ αιτίας της ανίατης ασθένειας της τελευταίας. Επηρεάστηκε από τη σκέψη του Ζαν Πωλ Σαρτρ και διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού  Temps Modernes. Κυρίαρχη θέση στο έργο του κατέχει η αναζήτηση ενός νέου εναλλακτικού μοντέλου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας πέρα από τον σοσιαλκαπιταλισμό. Άλλα έργα του: «Εργατική στρατηγική και νεοκαπιταλισμός», «Μεταρρύθμιση ή επανάσταση», «Οικολογία και πολιτική», «Αντίο στο προλεταριάτο», «Καπιταλισμός-Σοσιαλισμός-Οικολογία» κ.ά. 
 
Εναλλακτικές Εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου