Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οικο-αναγνώσεις και ηθική

Σκοπός της λέσχης ανάγνωσης οικολογικού βιβλίου είναι να ευαισθητοποιήσει σε θέματα "περιβαλλοντικής" και "οικοκεντρικής" ηθικής. Κριτήρια για την επιλογή και την ανάγνωση των βιβλίων που διαβάζουμε είναι, κατ' αρχήν, τα καίρια ερωτήματα των δύο αυτών ηθικών θεωρήσεων, οι οποίες επικρίνουν τις πρακτικές που ευθύνονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα .

Κεντρικό ερώτημα της περιβαλλοντικής ηθικής είναι το αν "νοιαζόμαστε για τη φύση" επειδή αυτό συμφέρει εμάς τους ανθρώπους ή μήπως επειδή κάθε ζωντανός έχει τη δική του "εγγενή" αξία. Ανάλογα με την απάντηση που δίνουμε κάθε φορά, υιοθετούμε μια «ανθρωποκεντρική» ή «βιοκεντρική» άποψη.

Από την άλλη, οι οικοκεντρικές θεωρίες θέτουν το ερώτημα αν κεντρική αξία ["πρέπει" να] έχουν οι ατομικές [π.χ. άτομα, ζώα, κτλ] ή οι συλλογικές οντότητες [πχ τα φυσικά οικοσυστήματα].

Η απόπειρα να εντοπίσουμε και να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια που κρύβονται πίσω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, πέρα από την "απλή" χάραξη μιας "νέας" ηθικής, οδηγεί στα μονοπάτια της κοινωνικής και της πολιτικής οικολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου